Виготовлення бронескла

Як в Україні роблять скло міцніше за метал

Бронескло асоціюється з лімузинами президентів або вітриною в музеї, за якою ховають шедеври вартістю в мільйони доларів. Тобто, з чимось дорогим і недоступним. Але, сфера його застосування набагато ширша.

Бронескло застосовується в інкасаторських автомобілях, в касах банків, кабінах поїздів і літаків. Скло тракторів, яхт, касок спецназу і робочих може бути також зроблене з бронескла.

В Україні броньоване скло виробляє кілька підприємств, в тому числі завод Цітіус С.

Продукція заводу відповідає всім українським ДСТУ та світовим стандартам якості.

Виготовлення броньованого скла для авто

Сировиною для виготовлення бронескла служить звичайне скло. Для бронювання три і більше шари скла з’єднують разом та піддають спеціальній обробці. Розглянемо докладніше, як це відбувається.

Спочатку з листового скла вирізують потрібну форму. Майстер ріже по викрійці і готує потрібну кількість шарів майбутнього виробу. Краї вирізаних заготовок шліфуються на верстаті.

На наступному етапі скло гартують. Розігрівають в печі до 650 градусів і охолоджують. В результаті, міцність скла збільшується в 3-4 рази.

Броньоване скло набагато масивніше ніж стандартне автомобільне. Обігріти таке скло штатний опалювач автомобіля не може. Для цього використовують додатковий обігрів за допомогою електрики. На поверхню скла наносять спеціальний струмопровідний шар оксиду свинцю. Ця наноповерхня використовується як прозорий обігрівач.

Деякі види автоскла, наприклад лобове, мають вигнуту поверхню. Щоб надати вигнуту форму заготівці, її поміщають на лекало і прогрівають в печі до 850 градусів. У печі скло розм’якшується і прогинається під власною вагою до потрібної форми.

Броньоване скло – це загартоване багатошарове скло триплекс. Склеювання заготовок проводять в майже стерильному цеху. Для склеювання використовують спеціальні плівки, які укладають між шарами скла. Під тиском в автоклаві ці плівки розплавляться і надійно з’єднають шари скла між собою. Для виготовлення бронестекла завод ЦІТІУС використовує скло українського виробництва і ламінуючі плівки вищої якості фірми Trosifol.

Бронескло регулярно перевіряється на кулестійкість та відповідність вимогам сертифікації. Для перевірки проводяться балістичні експертизи або «відстріл» бронескла. Експертиза проводиться на полігоні або в тирі, де в закріплений екземпляр бронескла стріляють. Під час тесту скло витримує попадання трьох куль на площі 10х10 см.

Ознайомитися з продукцією заводу Citius S можна за посиланнями:

БРОНЕСКЛО

БРОНЬОВАНІ АВТОМОБІЛІ